Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk Yapı Sağlığı İzleme Merkezi olarak faaliyet gösterecek olan Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, görkemli bir törenle kapılarını açtı. 21 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen açılışta, yerel yönetim temsilcileri, üniversitenin değerli akademisyenleri ve öğrencileri bir araya geldi. Bu önemli merkez, bölgemizin ve ülkemizin deprem güvenliği konusunda önemli çalışmalar yürüterek, yapıların sağlamlığının takibi ve risklerin azaltılması için büyük katkı sağlayacak.

Şanlıurfa'ya raylı sistem geliyor Şanlıurfa'ya raylı sistem geliyor

Bölgenin İlk Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi

Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık yaptığı konuşmada, 'Mühendislik yapılarında meydana gelebilecek risk ve zararların engellenmesi veya azaltılması konusunda Ar-Ge çalışmalarıyla bilgi ve teknoloji üretmek, nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, uygulayıcıların eğitimi, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek ve önemli mühendislik yapılarına danışmanlık ve proje hizmeti vermek amacıyla ülkemizde deprem ve yapı sağlığı alanında faaliyet gösteren ilk merkezi faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Bu merkez, ülkemizdeki tek yapı sağlığı izleme ve bölgemizdeki ilk deprem uygulama ve araştırma merkezi olma özelliğini taşımaktadır.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 81 İline Hizmetler Verecek

Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mustafa Yaylalı, merkezin 81 ile faydalı olacağını belirtti. Yaylalı, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 'Ülkemizde ve şehrimizde çok işler başarabileceğine, yapacağına inanıyorum. Trabzon'un 18 ilçesinin yapay envanterinin çıkarılması çalışmasını Karadeniz Teknik Üniversitesi ve bu merkezimizle yapacağız. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor; ancak çok kısa zamanda sonuç alarak yola çıkacağımızı düşünüyorum. Aynı şekilde bu merkez, Trabzon'la sınırlı kalmayıp Türkiye'nin 81 ilinde hem veri oluşturma hem de bu verileri kullanma konusunda çok büyük hizmetler verecektir.

Gören Şaşırıyor

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: "Üniversitemize gelen misafirlerimize şu an üç farklı merkezimizi gezdiriyoruz, yakında dördüncüsü de eklenmiş olacak. Herkes burayı görünce şaşırıyor ve hayran kalıyor. Deprem önlenemez olsa da, hasarları azaltmak mümkün. Bu konuda mühendislerin sorumluluğu çok büyük. Deprem öncesi yapılması gerekenler konusunda çalışmalarımız sürüyor. Geçen hafta alternatif bir malzeme olan ahşap malzemenin sarsıntı testini gerçekleştirdik. Çevre Şehircilik Bakanlığı da beton ve çelik dışında yeni malzeme arayışında. Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümümüzle yaptığımız işbirliği sayesinde başarılı bir test süreci geçirdik. Biz, üniversite olarak ilkleri yapmaya önem veriyor ve bu çalışmalarımıza devam edeceğiz."

354 Patent Arasından Grand Prix Ödülüyle Birinci Seçildi

Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, "Yapıları depremden önce sağlıklarını inceleyerek, bir depremde hasar görebilecek yapıları önceden tespit etme veya depremlerden sonra hızla hasar tespiti yapma konusunda çok önemli yerli ve milli yazılımlar geliştirdik. Bu yazılımlarla birçok bilimsel ödül kazandık. En son, geçen haftalarda Adana'da yapılan Teknofest'te 354 patent arasından Grand Prix ödülü ile birinciliği elde ettik." şeklinde konuştu.