Türkiye'nin mühendislik harikalarından Kömürhan Köprüsü, Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) tarafından 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında "Yapım Metodolojisi" kategorisinde en iyi proje seçildi. Gergin eğik askılı ve ters-Y tipi özgün tasarımıyla dikkat çeken köprü, 168,5 metre yüksekliğindeki tek pilonu ve 380 metrelik orta açıklığıyla dünya çapında da adından söz ettiriyor. Bu özellikleriyle dünya literatüründe 4. sırada yer alan Kömürhan Köprüsü, ülkemizin mühendislik alanındaki gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yerli ve Milli Kaynaklarla İnşa Edilen Bir Dev

Elazığ ve Malatya illeri arasında Karakaya Baraj Gölü üzerinde yükselen Kömürhan Köprüsü, 168,5 metre yüksekliğindeki tek pilonu ve 380 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun dördüncü gergin eğik askılı köprüsü unvanına sahip. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla inşa edilen bu dev yapı, ülkemizin mühendislik alanındaki gücünün de bir göstergesi. 660 metre uzunluğundaki köprü, taşıt trafiğine karşılıklı ikişer şerit olarak hizmet vererek bölge ulaşımına büyük katkı sağlıyor.

Balıkesir Altıeylül'de tamamlanan 726 sosyal konut hak sahiplerine teslim ediliyor Balıkesir Altıeylül'de tamamlanan 726 sosyal konut hak sahiplerine teslim ediliyor

Elazığ Kömürhan Köprüsü

Eyfel Kulesi Kadar Çelik Kullanıldı

Kömürhan Köprüsü'nün inşasında kullanılan malzemeler de dikkat çekici. Köprüde kullanılan 7 bin ton çelik, Paris'in simgesi Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarına eşdeğer. Çelik imalatlarının montajı için yapılan kaynak işlemleri ise yaklaşık 450 kilometre uzunluğunda.

Köprünün enerji ihtiyacını karşılamak için 5 Nisan 2024 tarihinde temeli atılan Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulumu tamamlandı. 20 dönümlük arazi üzerine kurulan santral sayesinde yıllık 6 milyon liradan fazla tasarruf sağlanması hedefleniyor.