Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Aylık Sektör Raporu'nun Ekim 2024 sonuçlarına göre, inşaat sektörünün 2025 yılında yüzde 4-5 oranında büyüme göstereceği öngörülüyor. Bu büyümenin itici güçleri arasında deprem bölgesi yatırımları, kentsel dönüşüm faaliyetleri ve özel sektör yatırımları yer alıyor.
Raporda, hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu 2025 yılı bütçe teklifinin inşaat sektörünü destekleyecek nitelikte olduğu vurgulanıyor. 2025 yılı bütçesinde gelirlerin artırılması ve kamu tasarrufları yoluyla açığın azaltılmasının temel hedef olduğu belirtiliyor. Ana hedef doğrultusunda hazırlanan bütçe teklifinde, deprem bölgesi yatırımları ile kentsel dönüşüm faaliyetleri için önemli kaynak ayrıldığına dikkat çekiliyor.
Deprem Bölgesi Yatırımları ve Kentsel Dönüşüm
2025 yılı bütçesinde deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar TL tutarında ödenek öngörüldü. Önümüzdeki yıl Afetlere Dirençli Şehirler Projesi kapsamında kentsel dönüşüm için ayrılan kaynak tutarı 120 milyar TL olurken bu tutarın GSYH’ye oranı ise yüzde 0,9 olarak belirtildi.
Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı yatırımlarının inşaat sektörünün büyümesine 2 puan katkı sağlayacağı vurgulanıyor. Ayrıca, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin de 1,5-2,0 puan katkı vereceği belirtiliyor. Özellikle yılın ikinci yarısında hareketlenmesi beklenen özel sektör faaliyetlerinin de inşaat sektörüne 0,5-1,0 puan katkı vereceği öngörülüyor.
İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi Azaldı
İnşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın ağustos ayında 2023 yılı ağustos ayına göre yüzde 2,7 daraldı. 2024 yılının ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 8 alt sektörde üretim artarken, 14 alt sektörde ise azaldı.
Bazı alt sektörlerde yüksek üretim artışları olurken, bazılarında ise düşüş yaşandı. İlk sekiz ayda inşaat camları üretimi yüzde 15,5 ve demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 14,1 arttı. Hazır beton üretimi yüzde 13,1 ve çimento üretimi yüzde 8,3, demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 7,8 artış gösterdi.
Öte yandan, 2024 yılının ilk sekiz ayında bazı alt sektörlerde de üretimde yüksek oranda düşüş yaşandı. Seramik ürünlerinde yüksek oranda üretim düşüşü yeni yılda da sürdü. İlk 8 ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 23,5 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 26,4 azaldı. Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 21,6, demir çelik radyatör üretimi yüzde 23,6 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi de yüzde 18,9 azaldı.
Türkiye İMSAD'ın raporuna göre, 2025 yılında inşaat sektörü büyümeye devam edecek. Deprem bölgesi yatırımları, kentsel dönüşüm faaliyetleri ve özel sektör yatırımları bu büyümenin itici güçleri olacak. Ancak, inşaat malzemesi sanayi üretimindeki daralma ve bazı alt sektörlerdeki düşüşler, sektörün karşı karşıya olduğu zorluklar olarak öne çıkıyor.