Lloyd's Register Vakfı'nın yeni küresel araştırması, inşaat sektörünü işçilerin %22'sinin zarar gördüğü, dünyanın en tehlikeli ikinci mesleği olarak ortaya koyuyor.
Yeni bir rapor, inşaat sektörünün dünya çapında çalışılabilecek en tehlikeli sektörlerden biri olduğunu ortaya koydu.
Bağımsız bir küresel güvenlik kuruluşu olan Lloyd's Register Vakfı tarafından hazırlanan "Daha güvenli işyerleri inşa etmek" başlıklı rapor, küresel analiz şirketi Gallup tarafından yürütülen Dünya Risk Anketi'nden elde edilen verilere dayanıyor.
142 ülkede 147.000 kişiyle yapılan anket, inşaat işçilerinin %22'sinin son iki yılda işyerinde zarara uğradığını ortaya koydu. Bu rakam, tüm sektörlerdeki %18'lik küresel ortalamanın önemli ölçüde üzerinde.
Lloyd's Register Vakfı Beceri ve Eğitim Direktörü Tim Slingsby şunları söylüyor: "İnşaat sektörü ve içindeki insanlar hayatımızın hayati bir parçası. Ancak inşaat, dünyadaki en tehlikeli mesleklerden biri ve Dünya Risk Anketi, içinde endişe verici bir şekilde yetersiz iş güvenliği ve sağlığı eğitimine işaret ediyor."
Rapor, inşaat sektöründeki yüksek yaralanma oranının birkaç olası nedenini belirlemektedir. Bunlar arasında ağır iş makineleriyle çalışmak, uzun süreli dış etkenlere maruz kalmak ve tehlikeli maddelerle temas etmek yer almaktadır. Ayrıca veriler, işyerinde yaralanmalarda toplumsal cinsiyete dayalı bir eşitsizliği ortaya koymakta ve erkeklerin kadınlardan daha yüksek oranlarda yaralanma yaşadığını göstermektedir.
Yeni Zelanda İnşaat Sağlığı ve Güvenliği İcra Kurulu Başkanı Chris Alderson şunları ekliyor: "İnşaat işçilerinin karşılaştığı riskler, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar herkes için aynıdır - ister yüksekten düşme, ister elektrik çarpması, ister ağır malzemelerin taşınması, isterse değişken hava koşullarında çalışmak olsun."
İnşaat Sektöründe İşçi Güvenliği Eğitiminde Küresel Uçurum
Dünya Risk Anketi, inşaat sektöründe iş güvenliği eğitimi sağlanması konusunda bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'da inşaat işçilerinin %82'si yakın zamanda iş yeri güvenliği eğitimi aldığını belirtirken, Kuzey Afrika'da bu oran sadece %6'da kalıyor.
İstihdam durumu da güvenlik eğitimine erişimde rol oynuyor. İnşaat işçileri arasında, bir işveren tarafından tam zamanlı istihdam edilenlerin %43'ü sağlık veya güvenlik eğitimi alırken, serbest çalışan işçilerin sadece %33'ü bu eğitimi alıyor.